Bleker eller striper du håret hjemme?

I samarbeid med frisøren din kan du få til helt fantastiske hårfarger.

Hvis du gjør disse behandlingene hjemme, eller kjenner noen som gjør det, så kan du ha godt av å lese denne korte historien. Det skulle jeg ønske jeg fikk. 

Hei! Jeg heter Maren Østbø, og jeg leverer tekst og innhold for flere hjemmesider og nettbutikker (deriblant agaton.no og blogg.agaton.no). Jeg har farget håret hjemme noen ganger i mitt liv, det skal jeg være den første til å innrømme. Det virker så lett, og på sett og vis er det det. Og så kommer den gleden, vet du, når det “gikk bra denne gangen også”. Og så gjør man det samme igjen, gjentar suksessen, helt til man lutrygget går til frisøren og ber hen om å ordne opp.

For det går fint å farge eller stripe håret hjemme, altså – helt til det ikke gjør det.

I fjor hadde jeg mange tynne, blonde striper på brunt hår. Jeg trivdes godt sånn, selv om jeg for det meste har basert meg på en mørk manke. Og så kom pandemien, og så kom karantenetida, og så tenkte jeg at “så vanskelig kan det ikke være, jeg striper håret selv”. Kjøpte blekemiddel på nett og fikk levert hjem. Gikk uredd løs på hele pakka samme kveld, og var superfornøyd med resultatet. Håret var tyggis, men jeg er ikke den sterkeste på selvinnsikt når jeg er fornøyd. Og hva skjer når man opplever mestring og føler seg litt “on top of the world”? Man får lyst på mer.

Så jeg kjøpte mer. Løp ned på posten for å hente, kjempeklar for å gjenta suksessen, og spent på resultatet. Hadde liksom tenkt å nærme meg motefargen sølv-blondt, da. Satte igang samme kveld, utålmodig som jeg er, og med min søster på besøk. Ventet de obligatoriske minuttene før jeg vasket håret og tok i den hårpleie-posen som egentlig lukter bedre enn den virker, og gjorde meg klar til avduking i speilet.

Hårfarge er langt mer komplisert enn det vi ser på butikken. Derfor kan det være trygt å lene seg på fagfolk. Her er en frisør i full sving med å blande farge til en kunde.

Jeg er ikke egentlig så forfengelig av meg, men jeg begynte å grine. For det som møtte meg var en skikkelig malplassert sjakkbrett-look. På toppen av hodet hadde jeg bare truffet “litt her og der”, noe som første til en flekkvis platinablond ettervekst. Denne fortsatte som et mislykket sjakkmønster videre nedover håret. Det var fælt. Det kunne ikke på noen måte maskeres, skjules eller gjøres kult. Håret mitt var faktisk ødelagt.

Og før du tenker “det skjer ikke meg, det er kunnskapene dine det er noe galt med”: Det er ikke sånn. Jeg skulle ønske det, men jeg har eksperimentert med håret både hos frisør og hjemme i alle år. Jeg er hun som venner og familie ringer når de vil ha noe gjort med håret. Ikke engang min søster, som er frisør, skjønte hvordan dette hadde skjedd. Det kan skje alle, og jeg skal forklare hvorfor litt lenger nede.

 

Når du har valgt hvordan håret ditt skal se ut og oppnår det resultatet du vil ha, da går selvtilliten opp også.

Den som nettopp hadde brukt rundt ett år, åtte behandlinger og masse penger på å bli blond etter utallige bokser mørk hjemmefarge, var meg. Og nå var det bortkasta. Jeg måtte bli mørk igjen imens tyggis-håret fikk etterlengtet pleie.

Som i alle andre historier, kommer det også her en moral:

  • Det kan godt hende at du er flink med hjemmefarging, men du er ikke uovervinnelig.
  • Hårfarge og hårpleie er kjemi, og det er en grunn til at det tar flere år å bli frisør. Respekter faget ved å overlate slike behandlinger til proffene,- ikke minst for din egen skyld.
  • Håret mitt har brukt flere måneder i Thereses (eier av Agaton Sax, frisør og farge-ekspert) hender for å bli bra igjen. Nå sist prøvde vi K18, og det gjorde underverker.
  • Let’s face it: Hjemmefargen sitter ikke spesielt godt, og er heller ikke alltid pen imens den falmer. Du kan fort ende opp med et hår som ser mer ut som en matt hjelm enn levende, sunt hår.
  • Spesielt bleking/striping sliter enormt på håret, og med hjemme-settene er det umulig å vite hvor mye håret ditt vil tåle og om det vil gå bra å gjennomføre behandlingen. Derfor bør spesielt disse to alltid gjøres hos frisør.
  • Om frisøren din fraråder deg bleking eller striping frem til håret er bygd opp mer, så er det lurt å lytte. Det har vært saker i nyhetene om misfornøyde kunder som ikke hørte på dette rådet og endte opp med avsvidd hår.

Enhver behandling du gjør på håret ditt vil være med videre i hårets levetid – helt til det erstattes av “ferskt” hår. Om det er mange måneder siden du farget håret rødt, for eksempel, er det fremdeles en sjanse for at håret ditt bærer på røde pigmenter – selv om de ikke er synlige med det blotte øye. Da kan det hende at du om du bleker håret i håp om iskaldt platinablondt, ender opp med oransje hår – eller mahogny-toner om du skulle farge det kaldt brunt. Alle disse tingene kan en frisør. Dette er også litt av grunnen til at du får mange spørsmål når du går til en frisør som ikke kjenner håret ditt.

Ta det fra ei som har vært hos frisør med ødelagt hår (flere ganger), og endt opp med å bruke laaang tid og masse penger på å få sunt hår igjen: gå til frisøren din for slike behandlinger, og ikke gjør det dersom de sier nei. 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *